23 december 2013

Stävmallar

Jäklar vad det tog tid att föra över stävarna till 1:1 och JÄklar vad jag saknade knäskydden, jag har iofs knäskydd här med men av en annan modell som inte är fullt lika komfortabel, dessutom tog jag inte på dem förrän jag var halvägs, NåJa.
Spexar till det lite med versaler för att få till lite julkänsla, eller njä.
Nåväl, mallarna klara, nu ska jag bara härda ut ledigheten så kör vi en ny härlig termin till!

16 december 2013

Verktygslådan, mallar, slutet är nära

Förutom ytbehandling och inredning är alltså verktygslådan i princip klar.
Locket glappar en aning i övre höger pga lite för långa "gångjärn", funderar på att sätta en magnet eller liknande för att hålla det på plats.
Det är också lite sladdrigt så jag överväger olika sätt att "styra det rätt" vid stängning.
 
 
Nyckelskylt i pockenholtz, med mässingsspik, jag är lite förtjust i att använda samma material för flera detaljer, i det här fallet "gångjärnen" och denna.

Eftersom "gångjärnen" korsas vid öppning måste det ena ligga utanför det andra, så en lös bit mässingsrör ligger mellan bussningarna som en "spacer".
Knäet sitter olimmat i en sinkning i handtaget och är inte heller limmat mot gaveln, utan sitter med enepluggar, som limmats i ändarna. Jag har f.ö. förstärkt alla limfogar med enepluggar.
En liten miss.

Idag har jag fört över fem spant från ritningen till 1:1 på mallpapp som jag ska använda för att bygga mallar. Man bygger klinkbyggda båtar så att man monterar mallar på köl och stäv(ar) och bordlägger. Först därefter sätter man dit spanten.
Med kravellbyggda båtar börjar man med spanten och slipper mallarna.
Det visade sig vara en dålig ide att förstora upp spantritningarna, alternativt borde jag ha ritat ett tätare rutmönster, som det var blev jag tvungen att mäta och på två blev rutorna 21 mm och övriga 15 mm, som alltså motsvarade 10 cm. Nåja, det kunde vart värre.

Idag var sista riktiga skoldagen för terminen, i morgon ska vi bara städa och i övermorgon julpyssla (Litorinas pott av onödiga aktiviteter).
Jag tror jag ska plocka hem lite mallpapp och fixa stävmallar under julledigheten.

14 december 2013

Planering inför det "riktiga" bygget

I fredags fick jag ritningarna till båten jag ska börja bygga efter nyår.
Det blir denna, fast lite modifierad; tanken är att göra kölen djupare och friborden högre.
Med högre fribord måste stävarna ändras lite, men spanten räknar jag med att göra helt efter ritningen, bara att dra ut linjen lite längre, högre.
Anledningen till att ändra stävarna är att om jag följer linjen och drar ut den en dm eller två så skulle "toppen" av stävarna riktas "inåt", mot masten s.a.s., vilket jag inte vill; så kurvan får ritas om en aning.

Exakt när jag kan börja bygga får vi se, då det beror lite på andra elever: En båt ska ut ur lokalen och sen ska en annan flyttas till den platsen, och först sedan kan jag börja på riktigt på platsen där den andra båten står nu.
Mallar, stävar och köl kan jag dock antagligen börja hugga på innan dess, och så finns det en del förberedande arbete att göra.

Då jag inte hade tålamod att leta upp ett ställe att låta kopiera ritningarna kopierade jag spanten manuellt m.h.a  ett "ljusbord" (gammal OH-projektor), sedan ritade jag upp ett rutnät på smörpapper och skannade in spantritningarna med smörpappret som överlägg.
Så när jag skrev ut det inskannade har jag en "skala", så att jag kan föra över måtten till mallar att använda vid båtbygget.
Jag ser det som en fördel att skala upp ritningen på detta sätt, men det är nog tveksamt hur stor roll det spelar, 1:10 är en hyfsat stor skala som det är och det är inga jättekomplicerade former.
Jag hade såklart kunnat använda ritningen direkt, men då hade jag behövt antingen vika eller klippa sönder den, och det vill jag helst undvika.

12 december 2013

Mer om segel

Ett annat sätt att hitta kombinerade segeltyngdpunkten, det kallas tydligen Center of Effort på engelska, kanske vindtryckscentrum är en vettigare svensk term...

Nåja, jag kom av mig. I stället för att räkna så kan man rita upp det hela:
Jag tar det genom ett exempel...
Har man en (bermuda-)stor på 2 kvm och en fock på 1 kvm så:
1. Rita in segeltyngdpunkterna/vindtryckscentrum för fock respektive storsegel
2. Dra ett streck mellan dessa
3. Dra ett 1 dm * långt streck från storens segeltyngdpunkt vinkelrätt mot strecket enligt punkt 2 ovan uppåt eller nedåt
4. Dra ett 2 dm * långt streck från fockens segeltyngdpunkt vinkelrätt mot strecket enligt punkt 2 ovan nedåt eller uppåt (motsatt riktning mot punkt 3 ovan)
5 Dra ett streck mellan ändpunkterna av strecken från punkterna 3 och 4
Där linjerna skär varandra är den kombinerade segeltyngdpunkten!

* Man kan använda andra enheter t.ex. 1 m/2 m, eller 5 cm/10 cm, bara proportionerna följs.

Ovanstående fann jag i Sailmaker's Apprentice av Emiliano Marino och senare även i The Working Guide to Traditional Small-Boat Sails av David L. Nichols.

Den första av dessa menar att man ska lägga Segelpunkten 7-17% (beroende på båttyp) för om lateralplanet (fallgirighet) och den andra nämner 5-10%.
Anledningen ska vara dels att när båten kränger så blir vattenlinjesnittet av båten assymetrisk på ett sätt så att båten "vill" styra upp mot vinden och dels så påverkar en lutande rigg båten på samma sätt.
Och det är då skälet till att inga exakta siffror ges, det beror helt enkelt på hur skrovet ser ut och på hur hög rigg båten har.

Det lutar åt att jag får kolla in några andra båtar med liknande mått som den jag ska bygga...

11 december 2013

Igång igen, typ

Jag hjälpte en annan elev lite grann förra veckan, kändes nästan som terapi - tror inte att det gick snabbare med min hjälp, men jag fick något att göra.
Men den här veckan är ordningen återställd vg lärarnärvaro, så vi har börjat fortsätta med blekingsekan: Vi hittade ett redan basat bord, ursprungligen för annan plats, men funkade efter att vi mallade och ritade om det, till formningen användes bandsåg, skarvyxa, bandkniv och hyvel; jag testade en av falshyvlarna (jag har hunnit köpa två 78:or, en Stanley och en Anchor) för urtaget i bordets förkant och det funkade mycket bra.
Det bordet är i princip klart, så jag antar att det blir till att leta virke imorgon och fixa brorsan med det som mall.
Jag skriver bordet, men det är ett halvt bord - man gör ofta så att man passar in en bordshalva i fören och en i aktern, med "brädorna" typ halva bordslängden långa plus ett litet överlapp där man sedan kapar dem (sågar av bägge bordshalvorna samtidigt), det är o-er-ört mycket enklare än att få till perfekt passform med ett bord i ett stycke.
Jag tror förresten att det är tredje bordgången vi jobbar med nu, alltså babords förligaste bordshalva.

Det går trots allt fortfarande på halvfart, så jag har lagt ned en del tid på verktygslåddan, som nu är i princip klar, förutom inredningen som jag som bäst funderar på.

Foton i morgon om jag kommer ihåg 'et, fotade idag men kameran ligger kvar i mitt skåp.

7 december 2013

Segeltyngdpunkt

Eftersom jag kommer att ändra på riggen på båten jag ska bygga så har jag börjat kika lite på hur man ser till att stor och fock kommer i balans.
Enkelt uttryckt kan man säga att stor fock/liten stor -> fallgirig båt och vice versa.

Helst skulle jag vilja kunna släppa rodret och båten bara fortsätter rätt fram, men det är inte realistiskt att uppnå så jag tror jag ska satsa på en aning lovgirighet; en fallgirig båt är enligt min mening osäkrare, samt att om jag väljer att ha bogspröt och klyvare så kommer den att bli fallgirig ändå med klyvaren satt (om jag inte balanserar klyvaren med ett toppsegel, vilket jag iofs överväger att göra).

Nå, oavsett hur man väljer att göra så är det bra att veta vad man väljer...

Först måste man räkna ut segelareorna, låt säga att stor och fock ser ut så här
Vi börjar med att mäta:
Fockens area blir
Af = 561,2x1500/2 = 420900
För övre delen av storseglet ritade jag ett streck vinkelrätt mot diagonalen, 793,8 mm långt blev det (då halshornen är vinkelräta behövdes inte detta för fock + nedre delen av storen).
Storseglet beräknar vi i två steg:
As1 = 1802,8x793,8/2 = 715531,3
As2 = 1500x1000/2 = 750000
As = As1+As2 = 1465531,3

Sedan ska vi hitta tyngdpunkten/erna och även det görs enklast "per triangel"
Dra en linje från varje hörn till mitten av motstående linje, vid korsningen är seglets/den delen av seglets tyngdpunkt.
Mät avståndet mellan två tyngdpunkter.

Vi kallar detta mått L, som är 663,3 mm i det här fallet.
På en rät linje mellan dessa två punkter ligger tyngdpunkten för hela seglet, avståndet från den undre är L1 = L x As1 / As, dvs 663,3 x 715531,3 / 1465531,3 = 323,8 mm

Sedan går vi vidare till nästa del av riggen (om det är en del av samma segel eller ett segel till spelar ingen roll i hur man gör)

768,4 x 1465531,3 / (1465531,3 + 420900) = 597 mm

And there you have it. Bara att jämföra med lateralplanet:

I det här fallet ligger lateralplanet för om segeltyngdpunkten, vilket visar att båten kommer att vara lovgirig, hur mycket har jag ingen aning om...

Lateralplanet beräknas enklast inte, om jag förstått rätt, utan man klipper ut en pappbit efter vattenlinjen på båten sedd uppifrån (hur man räknar fram var vattenlinjen går har jag ingen aning om men jag har ju en ritning att gå efter) och så balanserar man pappbiten på en nål eller en kniv.
Man kan också ta fram seglens tyngdpunkt med samma metod.

Man brukar tydligen inte räkna med överlappande delar av seglen, tex om man har en genua som sträcker sig mem långt akter om masten; vad jag förstått så påverkar de överlappande delarna tyngdpunkten så lite att man skulle behöva orimligt avancerade metoder för att få beräkningen korrekt.

Detta är ingenting som har gåtts igenom i skolan utan är en sammanställning av information som jag letat upp själv.

Finns det fel så är det mig man ska klandra, påpeka gärna i så fall så att jag kan rätta! :-)

Sista posten om flatekan(?)

Sjösätts den innan den blir såld kanske det kommer mer, men som det ser ut nu är flatekan nu ett avslutat kapitel.


3 december 2013

Vacuum

Det står lite stilla just nu.
Det är akut virkesbrist, med följden stort svinn på det som trots allt finns när fel dimensioner måste användas och hyvlas ned.
Vi har kallat rektorn till möte om situationen, som är minst sagt olycklig, inte minst för skolans del.

På det så är huvudläraren sjuk så vi är lite vilsna.

Så jag håller på med lite smågrejer som en ask till stämjärn, en ask för brynen och sånt.

Flatekan är i alla fall helt klar nu, men den har blivit inoljad upp och ned; foto kommer när vi vänt den rätt :-)