30 september 2013

Andra bordgången spikad

Förstäven; en spik saknas p.g.a. att stöttan som håller stäven i lod var i vägen. Det saknas även en mitt på, där mallen är i vägen, får ta dem sist, efter att mallen plockats ned.
 Min kurskamrat ligger aningen efter, men med lite tur borde vi hinna basa tredje bordet i morgon.

28 september 2013

Lite verktyg

Igår kånkade vi hem svarven

Och idag var jag förbi en loppis


27 september 2013

Andra bordet

Andra bordläggningen färdigbasad och urtaget i fören, vad det nu heter, fixat.
Återstår att hyfsa akterspegeln och skruva fast borden, och nitning då (eller om vi ska klinka, spika med båtspik).

26 september 2013

Utsikt och båtproblem

Idag fick vi klättra trappor upp i ett torn i byggnaden vi bygger båtarna i.
De lustiga taken användes på sin tid för att samla upp dricksvatten.
Det var inte så lätt att få upp båtskrället, rampen är så låg att man måste winscha upp båten på trailern och då tog fören i så att aktern lyfte när man winschade  och båten satte sig ännu hårdare fast.
Jag löste det genom att ställa den lösa toften på trailern och lägga wiren över den, och fick på så sätt draget mer uppåt.
Men mitt i vevningen så sa det KNAK, hjulet på ena stöttan som håller båten i sidled gick igenom ett bord, min misstanke att borden kanske inte var i toppskick får väl anses vara bekräftad...

25 september 2013

Första borden på g

Första borden passas in.
Det är lite pilligt att få det helt tight.
Bilden visar fören, urtaget i överkanten av bordet är för att nästa bord ska passa - mot förstäven ska de ju vara på samma nivå.
 Ett sidoprojekt: Nya handtag i ek till en hyvel som tidigare hade plasthandtag.

20 september 2013

Mera typ loppis, eller vad man ska säga

Idag besökte vi en båtbyggare som håller på att trappa ned och därför ville sälja av massa saker.
Det var brutalt mycket grejer han hade, och priserna var inte dumma. 1/10 av nypris kanske?
Jag plockade upp en märlspik för 20:- och en handjagad länspump för 70:-, ska komma tillbaka senare och hämta en påse block för 10:-/st och en träsvarv(!) för 300:-, antagligen några burkar färg också, och kanske några kilo skruv, nit, schackel, kaus och ja jag skulle kunna förköpa mig totalt bara på småsaker.
Han hade träkaggar, sextanter, båtrattar, motorer, lanternor, kikare, kompasser, segel, halvfärdiga stävar, roder, spritkök, halvfärdiga jaktkanoter och just det, lite virke ska jag nog köpa också...
Tyvärr glömde jag att fota.

19 september 2013

Akterspegeln i stort sätt klar

 Jobbig dag, men tänkte hinna med en kortis här innan jag knoppar.
Så här ser akterspegeln ut nu, ekbrädan i mitten (vad den nu kallades) ligger infälld med ett sinkfräst (om det nu heter så) spår, den är fäst med två skruvar som pluggats med pluggar urborrade ur samma planka - de blir minst synliga så.
Furubitarna på var sida om ekbiten använde vi som guider när vi fräste.

18 september 2013

Stapelbädd

Jag tänker mig större fartyg när jag hör stapelbädd, men tydligen heter det så även för båtar.

Och så en bild på några av de andra elevernas projekt.

Jag känner att jag börjar komma ur fas när det gäller bilder och text. Sedan ovanstående foton har vi blivit klara med förstäven och (nästan) akterspegeln.

17 september 2013

Nu börjar det på riktigt

Igår satte vi upp mallarna för flatekan, som är den första båt vi ska sätta sågtänderna i.
Då glömde jag att fota, men idag tog jag några kort, dock glömde jag kameran i skolan...
Förutom lite justeringar av mallarna så gick dagen åt att ta fram virke till stäv och akterspegel, samt att hyvla det och fräsa spår för fjädern som ska hålla ihop bitarna; till akterspegeln vill säga, den görs i tre delar varav de understa två är i furu och den översta i ek; stäven görs i ek.

Efter lunch kom det förbi en farbror och sålde gamla trähyvlar och stämjärn, lite som en loppmarknad som kom till kunderna i stället för tvärtom. Jag köpte sex stämjärn och fem eller så hyvlar.

Jag måste komma ihåg att ta med dremeln och nån typ konisk roterande rasp, för att fila ut urtagen för stagande bitar till verktygslådan.
Av olika skäl så använde jag liggande virke för gavlarna (och fram- och baksida) och styrkan blir inte så bra då jämfört med om jag använt stående; därför kommer jag att sätta konsolliknande bitar som sinkas till handtaget och pluggas till gaveln. (Osäker på om det kallas sinkning, "sliding dovetail" heter det på engelska.)
I alla fall: i handtagets undersida har jag fräst spår som i profil ser ut såhär ungefär \ / med den smalare änden nedåt, och för att ovansidan av de stagande bitarna ska passa i spåren måste en "triangel" på var sida tas bort. Jag gjorde det med såg och kniv på ett par bitar som jag valde att kassera på grund av ett feltänk, men de jag håller på med nu är för hårda/vresiga för att den metoden ska fungera smidigt.
Ibland känns det som att jag inte vet vad någonting heter och i kombination med att jag inte behärskar det skrivna språket optimalt kan det bli onödigt ordbajsigt ibland, det här är säkert inte första gången och garanterat inte den sista.

10 september 2013

Segling 2


Andra dagens segling bjöd på lugnare väder, med aningen skarpare bilder som följd.





4 september 2013

Kameran igång

Eller, tja, jag köpte en ny...

Såhär blev verktygslådan

Roligare bilder kommer så småningom

2 september 2013

Verktygslådor

Nu börjar det sägas att jag klarade av verktygslådan på rekordtid, själv tycker jag att det borde ha kunnat gå snabbare. :-)
Mycket riktigt så ska jag bygga flatekan med min kurskamrat - jag tror jag ska kalla honom så, det blir så otympligt med "han som började samtidigt med mig" och jag vill inte skriva ut namn - och så ska vi bygga den enligt samma mallar/ritning som alla andra.
Lite tråkigt, jag hade hellre byggt t.ex. en Bohuseka eller en jaktkanot, men det blir säkert finfint; dock kommer jag nog inte att vilja köpa loss den.
Idag sågade jag upp ett par mastodontbitar en som jag hade haft liggande i väntan på tillgång till bandsåg, den största var säkert 2 dm i diameter, undrar hur gammal den var när den fälldes...
Och så har jag börjat på nya verktygslådan, eller en mall eller "proof of concept" eller vad man ska säga, för att se hur "gångjärnen" blir och hur högt man kan montera handtaget och så.