30 augusti 2013

Första veckan

Sådär då, första veckan gick i rasande takt.
Jag hann i princip bli klar med verktygslådan, så jag hoppas på att få börja båtbyggandet på måndag.
Men vi får se, det verkar som att man normalt bygger den första båten, en flateka, två och två, så jag kanske måste vänta in den andre förstaårseleven som, trots att hans låda blir betydligt simplare än min, bara hunnit ungefär halvvägs.
Jag vill poängtera att jag inte har några problem med om ifall det skulle bli så, inte heller ser jag ned på eller ogillar dem som eventuellt kan mindre än jag.
Det enda problemet med att bygga en båt med honom kan bli att jag gör det mesta och han inte lär sig det han ska.

Idag var det meningen att vi skulle ha teorilektion i navigation (tror jag), men när läraren frågade om jag kunde nåt och jag svarade att jag har skepparexamen så slapp jag och kunde utöka försprånget med verktygslådan istället.

Jag är lite sugen på att bygga nåt sånt här och det är sagt att vi ska fixa en låsbar verktygslåda senare, så det kanske blir av.

Min digitalkamera är inte sig själv, men jag hoppas få liv i den snart så att jag kan fota lite.

26 augusti 2013

Upprop

90% tanter i aulan.
Rektorn flummade på och levererade fraser i stil med "det är frivilligt att vara här" och "med lärandet växer vi som individer och som grupp" m.m. i en timme.
Sedan fick vi titta på ett bildspel där alla lärare presenterades med en "det visste du inte om..."-del i stil med "... gillar att äta glass", "... är gärna på sydliga breddgrader på semestern" o.s.v. i en halvtimme.
Det hela tog totalt 20 min.
Sedan gick alla till sin respektive klass och vi fick presentera oss och fick lite användbar info.
Sedan lunch och transport till skollokalen där det blev en liten rundvandring.
Vi var två nya elever och vad det verkar så kommer den andre att kräva större delen av lärarnas uppmärksamhet, i.a.f. den första tiden.
En elev som gått ett tag i skolan hade inga verktyg med sig och var dessutom tämligen pratglad, så vi pratade bort några timmar innan hemgång.
Nu ska jag rita upp hur min verktygslåda ska se ut, jag gillar inte riktigt stilen de kör med att den ska vara kravellbyggd på ena sidan och klinkbyggd på den andra, och så funderar jag på att göra den lite båt-lik.
I morgon kör vi på allvar!

21 augusti 2013

Verktyg

Jahopp, upprop på måndag, snart börjar allvaret.
Jag gick igenom listan på verktyg m.m. jag kommer att behöva och det verkar som att jag bara saknar skyddsskor och ett 14 mm stämjärn.
Jag har t.o.m. det mesta på listan över verktyg som kan införskaffas senare, saknar bara talmeter (fast jag bör ha minst en (ett?) liggandes någonstans) och kulhammare (som jag haft men sålt på tradera då jag aldrig använt mig av dem).
(1 mm metallborr räknar jag inte då det är förbrukningsvara.)

Lite lustigt med stämjärnet, vi ska ha 10, 14 och 25 mm men just 14 mm verkar inte helt vanliga.
Jag har kollat på Biltema, ÖB m.fl. för att köpa nåt billigt skräp för att sedan i lugn och ro fynda kvalitetsjärn på loppis, men inga affärer verkar ha just 14 mm.
Inte heller kvalitetsställen som Rubank Verktygs AB eller Anders Djärv har just den storleken.
Jag har ett par på 12 mm och nåt som är 16 mm så jag känner ingen panik.

Edit: Efter att ha funderat lite så tänker jag att det kanske är ett test: 14 mm kanske helt enkelt inte existerar som storlek och lärarna vill se vilka elever som är oroliga över att de inte fått fatt på allt de behöver?
Och varför skulle just den storleken inte finnas? Kanske matchar den dåligt till tum-systemet (35/64" är lite osmidigt att säga) och/eller är "för nära" 1/2" - som råkar ligga väldigt nära 12 mm (15/32")...

14 augusti 2013

Avgiftad

Fick ett mail om att de hittat min betalning, får väl se på uppropet om det gäller mer än telefonbekräftelsen i juni.
Jag är faktiskt lite upprörd över detta. Det är en sak om de missar att man betalt, men om man ringer och får bekräftat att betalningen finns registrerad...
Jag menar, antingen har de en helt trasig administration eller så har de anställda som blåljuger.
En rutin för ärendehantering skulle nog inte skada.

9 augusti 2013

Hyvelfynd?

Måhända lite off topic, men i väntan på den spännande upplösningen av CSN-frågan och terminsavgiftsfrågan...
Jag plockade upp denna på en loppis för 50:-

2 augusti 2013

Avgiftsstrul

Idag fick jag ett meddelande om att terminsavgiften inte är registrerad som betald och att min plats kan gå förlorad om jag inte betalar den senast 5/8.
De skriver också att om jag trots allt betalt så ska jag kontakta en person som är på semester till 12/8.

Det låter lite vanskligt.

Till saken hör att jag betalade avgiften redan 17/6 och att jag någon vecka senare dessutom ringde upp skolan och fick bekräftat att de hade registrerat betalningen.

Här verkar det inte räcka med hängslen och livrem :(